Björnstugan

Övernatta bekvämt i Björnstugan mitt i vildmarken

Vill du uppleva känslan av att befinna dig i en äkta skog och se hur björnar övervintrar, men samtidigt ha tillgång till tak över huvudet? Då ska du besöka Björnstugan på Högberget i Resele.

Den korta stigen upp till rastplatsen tar dig genom en fridfull och öppen gammelskog av ståtliga tallar. Efter drygt hundra meter når du kullen med den nybyggda timmerstugan som har en egen kallkälla intill. Stugan har fyra sängar med kuddar och madrasser, men sängkläder måste du ta med dig själv. Medhavd mat kan du välja att laga till på gasolköket eller i den öppna spisen, eller varför inte på grillplatsen utomhus. Här finns både ved och allt husgeråd du behöver.

Från stugan kan du göra kortare utflykter och utforska terrängen i området längs tydligt skyltade stigar. Ungefär 150 meter från raststugan finns ett övergivet, men alldeles riktigt björnide som det går att krypa in i. Tidiga vårmorgnar i april kan du ha turen att få uppleva de karaktäristiska lockropen och lätena från tjädrars och orrars parningslekar och se hur de spänner upp sina stjärtfjädrar när de slåss om honornas gunst.

Du kan vandra genom vitt skilda naturmiljöer från orörd skog till noggrant gallrad ungskog, välväxt björkskog eller till våta myrar där du kan plocka hjortron i juli och kanske tranbär efter den första nattfrosten i september. Inom området finns också ett spännande system med rester av gamla fångstgropar för älg och ren, fångstgroparna var en metod som användes från stenåldern fram till 1800- talet.

Hitta hit: Från lanthandeln i Resele kör du Turistvägen, länsväg 906 norrut och tar till vänster över Myrebron och uppför en backe tills du kommer till en korsning där du tar till höger och följer länsväg 953 till Tängsta. Där finns en skylt till vänster som det står ”Björnstugan 13” på. Sväng av och följ den vägen i ca 12 kilometer, då tar du till höger och kör den sista kilometern innan du är framme vid en vändplan där du kan parkera bilen.

Kontakta oss