Mobodarna

En oas av lugn

Om du söker tystnad är idylliska Mobodarna en plats för dig. Den välbevarade fäbodvallen ligger i kanten av Oringe naturreservat där skogen stått orörd i nära 300 år. Fågelkvitter och vindens sus i trädtopparna är det enda du hör.

Här kan du gå på upptäcktsfärd och kika in i mjölkbodar och fähus, kanske lägga dig på rygg i gräset och låta det stillsamma klingandet från en koskälla föra dig bakåt till tiden då fäbodvallen var levande och vallpigor ystade ost och kärnade smör av mjölken de fick från kor och getter.

Missa inte heller att försöka omfamna den 400-åriga Oringtallen. Och varför inte stanna lite längre och sova över i någon av de två övernattningsstugorna som är öppna året om. Låta skymningen bestämma när du ska krypa i säng. Vakna av morgonljuset och göra upp eld i kaminen för att koka te eller kaffe till frukosten. Friskt vatten finns att hämta i en kallkälla i skogsbrynet, men ved behöver du för säkerhets skull ha med dig.

Från fäbodvallen kan du följa en snitslad stig och fortsätta längre in i naturreservatet till Oringsjön. För den som är intresserad av botanik finns här många spännande mossor, lavar och svampar att upptäcka längs vägen. Och även en del sällsynta insekter. Efter 2,5 kilometer kommer du fram till sjön där du kan ta dig ett dopp eller varför inte prova fiskelyckan och försöka fånga abborre eller gädda att ta med tillbaka och laga till vid Mobodarna. Inget fiskekort behövs för att fiska i Oringsjön.

Hitta hit: Vid Flintabaren i Näsåker svänger du av från Riksväg 90 mot Grundtjärn. Efter cirka 9 kilometer kommer du till Jansjö, där svänger du till höger vid skylten Stugusjön. Kör cirka 7,3 kilometer tills du ser en skylt som det står Oringsjö Naturreservat och Mobodarna på, där svänger du höger. Efter mindre än en kilometer kommer du till en vändplan där du kan parkera. Här finns en informationstavla och här börjar stigen till Mobodarna.

BRA ATT TÄNKA PÅ: Det är viktigt att du inte lämnar kvar något skräp efter dig. Om du har med dig en hund måste den vara kopplad eftersom det finns kor i hagen.

Kontakta oss