Nämforsens Hällristningar

Möt stenålderns bildvärld vid Nämforsen

Vid Nämforsen i Näsåker finns norra Europas största samlade hällristningsområde med över 2600 ristningar. Här kan du vandra omkring och filosofera över hur stenåldersmänniskorna levde och tänkte.

Mellan den 15 juni och 15 augusti lever den numera reglerade forsen upp igen då vattnet kastar sig fritt genom dammluckorna och blir en brusande fond till hällristningarna. Det stora antalet uthuggna figurer och rikliga fornfynd från bägge stränderna, visar att omgivningarna kring forsen måste ha varit ett viktigt centrum för fångst- och jägarfolk som rörde sig i Skandinavien för mellan 4000 och 6000 år sedan. Under stenåldern reste man inte till London eller Berlin utan till Nämforsen. Kanske för att det var gott om lax i forsen, kanske för att Fjällsjöälven rinner ut i Ångermanälven just här, kanske för den storslagna skönheten i älvdalen, eller kanske för alltihop tillsammans.

Det var här man möttes och utbytte erfarenheter, gav varandra tips och råd om var det fanns fisk och vilt, förmodligen utförde man olika riter och ritualer. Men exakt vad människorna gjorde eller vilka gudar de hade går det bara att spekulera om. Älgen måste ha varit ett mycket viktigt djur, den är det vanligaste motivet bland ristningarna, men du kan också finna laxar, fåglar, människofigurer, skepp och andra symboler.

Du kan vandra runt bland omkring tusen av ristningarna och göra dina egna tolkningar eller få hjälp på traven direkt via internet. Med några enkla klick på mobilen har du från och med i sommar, tillgång till guidning på engelska, tyska eller holländska. Om du vill veta mer om stenåldern kan du ta en promenad upp till Nämforsens pedagogiska hällristningsmuseum som också har en souvenirshop. Under sommaren finns här en turistbyrå och ett café där du kan ta en fika med en hänförande utsikt över älvdalen. Inträdet är fritt och två gånger om dagen från mitten av juni till mitten av augusti leder museipersonalen guidade turer nere vid hällristningarna.

Hitta hit: Så snart du kommer in i Näsåker är vägarna till både hällristningarna och hällristningsmuseet tydligt skyltade.

Länk till hällristningsmuséet: www.namforsen.com

Kontakta oss