Guidning fäbodliv i Mobodarna

495.00 kr

Gör en tidsresa och upplev fäbodlivet från förr tillsammans med guiderna Ylva och Malin! Fäbodarna var till 1940-talet en viktig del av det norrländska jordbruket och livet på gårdarna. Mobodarnas fäbod ligger djupt inne i den Ångermanländska skogen. Där fick djuren beta på sommaren så att man kunde spara höet på åkrarna kring gårdarna som vinterfoder.
På försommaren flyttade gårdens unga kvinnor med djuren upp i skogen till fäboden och skogsbetet. Där fick de sköta sig själva – och korna, med allt vad det innebar; mjölka, göra filmjölk och långmjölk, separera grädde, kärna smör, koka mese och ysta ost Det stickades också mycket för vinterns behov. På helgerna kom de unga männen på besök nerifrån byarna och då blev det sång och dans.

26 juli495 kr/ person
Kategori:

Programmet

Guiderna Ylva och Malin hämtar dig vid parkeringen vid Oringsjö skogsreservat den 26 juli kl. 14.00. Tillsammans går ni den vackra stigen till Mobodarna – det tar ungefär en kvart. Under tre timmar får ni lyssna på berättelser om fäbodlivets historia och själva delta i matlagning över öppen eld. Du får lära dig att koka mese och laga ´glödhoppor´- ett traditionellt bröd som gräddas i en stekpanna. Medan ni njuter av detta mellanmål vid brasan berättar era guider sägner om rovdjur och mystiska naturväsen. Ni som vill kan prova på att tälja eller sticka. Kl. 16.30 beger vi oss tillbaka via den gamla stigen till parkeringen.

 

Praktiskt

  • 26 juli, från kl 14.00-17.00
  • Våra guidar tar upp till tio gäster samtidigt, men endast mot förbokning.
  • Ett enkelt mellanmål med mese, ´glödhoppor´ och kaffe/saft ingår
  • Pris: SEK 495 per person. Barn upp till 4 är gratis, barn från 4-12 kostar SEK 200.
  • Klä dig efter vädret, och tag om möjligt med en sittlapp att sitta på för när vi lyssnar på berättelser runt lägerelden.
  • Tillgänglighet: Terrängen är inte framkomlig med rullstol, rullator eller barnvagn.
  • Veta mer om Mobodarna? Kolla in på https://hogakusteninland.com/smultronstallen/mobodarna/ eller https://www.lansstyrelsen.se/vasternorrland/besok-och-upptack/naturreservat/oringsjo.html
  • Hitta hit: Vid Flintabaren i Näsåker svänger du av från Riksväg 90 mot Grundtjärn. Efter cirka 9 kilometer kommer du till Jansjö. Där svänger du till höger vid skylten Stugusjön. Kör cirka 7,3 kilometer tills du ser en skylt som det står Oringsjö Naturreservat och Mobodarna på. Där svänger du till höger. Efter mindre än en kilometer kommer du till en vändplan där du kan parkera. Här finns en informationstavla och här börjar stigen till Mobodarna, där vi samlas.

Stanna längre?

Efter upplevelsen kan du välja att stanna för övernattning i en av de två traditionella stugorna, helt gratis för att upptäcka ännu mer. Ta med eget sovsäckar i så fall och se till att du inte lämnar några spår efter dig! I området finns vackra naturformationer bildade av inlandsisen och andra spår från det förflutna; människor har bott och verkat här i tusentals år. Detta är också uråldrigt sameland – här finns gamla härdar och fångstgropar – och fortfarande är här under vintertid renbetesland med flera tusen djur.

Ni får även lyssna på kulning, fäbodstintorna magiska, melodiska och melankoliska lockrop för att samla korna.