Lär dig vildmarkslivet på kanotsemester

2,500.00 kr

Det här är äventyret för den som vill komma nära naturen, och samtidigt lära sig sånt som gör detta lättare och intressantare. Det första dagen lär vår guide er tekniker för att göra upp och laga mat på öppen eld, rengöra vatten, bygga vindskydd och en hel del annat. De följande tre dagarna paddlar ni kanot i vildmarken, och får du och er lilla grupp på egen hand testa det ni lärt er. Ni paddlar på den vackra Betarsjön och på Röån, som har Västernorrlands största bestånd av bäver.

Juli, Augusti2500 kr/ person
Kategori:

Dag 1: Ni träffar er guide Richard vid Betarsjön. Richards specialitet är “Bushcraft”, kunskaper som man behöver för ett mer naturnära friluftsliv.: Hur man läser av naturen, tolkar spår, finner ätliga växter, ser till att man har drickbart vatten och material för att kunna tillverka det man behöver. Du lär dig olika tekniker för att göra upp eld (du får med dig ett eget elddon) och tillsammans med guiden lagar ni lunch. Innan han lämnar er får ni hjälp med att bygga ett vindskydd som håller er varma och torra framför lägerelden. Ni får också tips om paddling och intressanta rutter.

Dag 2: Ni paddlar i Betarsjön. Det är länets största sjö med en yta av 3297 hektar och ett maxdjup på 43 m. Den är oreglerad och ligger 196 meter över havet. Där finns Gullspångslax och Gullspångsöring (arter som tillbringar hela livet i färskvatten) harr, sik och gott om båda abborre och grov gädda.
Längs sjön och på öarna finns många fina ställen att vila under dagen, eller för att sätta upp tälten för natten. – till exempel stenåldersboplatsen Mangnäsudden, Den är rik på fynd och man ser många skörbrända stenar som spruckit vid uppvärmning av mat eller bostäder.

Dag 3: Ni paddlar mot Röån, Västernorrlands tätaste bäverområde. Ni får chansen att inspektera ingenjörskonsten bakom en bäverhydda och kanske också en bäverdamm!. Vi rekommenderar att ni sätter upp ert läger i början av Röån på eftermiddagen, så att ni sedan kan spana på bäver, De brukar vara mest aktiva på kvällen.

Dag 4: En bit söderut i Röån finns det gott om harr och öring.om ni är sugna på fisk för kvällsmaten. Ni har hela dagen på er för att paddla på Röån, fiska och spana på bäver. Vid Gammbodarna finns en rastplats vid en gammal fäbodvall mitt i skogen. Det finns även ett ´put och takevatten´ vid Svarttjärn, där det även finns en fin rastplats med stuga. Sedan paddlar ni Röån ett litet stycke till ´slutstationen´ vid en liten bro. Där börjar forsarna så det går inte att paddla vidare. Ni tältar på ängen nära bron och kan även njuta av den lilla bastun längs ån.

Dag 5: Ni tar det lugnt på morgonen och kanske simmar lite innan vi hämtar er och kanoterna för att ta er tillbaka till era bilar.

 

Vad ingår:

  • Hyra av kanoterna, flytvästar, vattendunkar, några torrsäckar och paddel
  • Bushcraft-introduktion 5-6 timmar (beroende på önskemål)
  • Lunch dag 1
  • Hämntning av kanoterna vid slutstationen
  • Transport från slutstationen i Röån till bilen vid Betarsjön eller busstationen i Junsele
  • Ett elddon per par / familj
  • Möjlighet att basta i en vedeldad bastu på sista kvällen

 

Tillägg

  • Fiskekort för Betarsjön och Röån vid önskemål
  • Tält, sovsäckar och underlägg finns att hyra som tillägg om man önskar.

 

Guiden talar Engelska, Holländska och Svenska

Gruppstorlek: Resan blir av om minst 4 personer har bokat den. Gruppstorleken är max 8 personer.

Datum: 28 juli – 1 augusti eller 4 augusti – 8 augusti

Pris: SEK 2500 per person (vid en grupp av minst 4 personer). Det finns även möjlighet att boka denna resa som par, då är priset SEK 4250 per person.