Vandra

Vandring Höga Kusten Inland

Upplev Höga Kusten Inland till fots! Här finns dramatisk vildmark och ljust kulturlandskap längs den slingrande Ångermanälven. Det finns även naturreservat med gamla naturskog där tiden verkar ha stannat- med stor chans att du inte möter en annan människa på leden. Här får du tips för stora och små vandringsäventyr!

Se våra vandringsleder

Vandringsleder

Vandra längs Ångermanälven, genom urskogen och niplandskapet. Från halvdagsvandringar till flerdags turer: Här hittar du våra bästa tips för vandringsäventyr i Höga Kusten Inland. Visste du att det är möjligt att vandra med ett färdigt picknickpaket? Här finns mer information.

Nävernäsan

Vill du uppleva en imponerande utsikt? Toppen på berget Nävernäsan ligger på över 500 meters höjd över havet. Därifrån är utsikten imponerande, särskilt om man vågar klättra upp i tornet.  Detta torn har använts som ett brandtorn och har funnits i mer än 80 år. Du kan välja själv om du tar en kort promenad eller om du vill kombinera Nävernäsan med en vandring till exempelvis Mobodarna.

Läs mer

Kärleksstigen

Välkommen till Näsåkers nipor. Här kan du stöta på får och långhåriga kor. Djuren är ytterst snälla och fredliga, dom hjälper till att hålla Näsåkers nipor öppna och förhindra ytterligare igenväxning. Du är hjärtligt välkommen in i våra djurhagar. Delar av området är inhägnat med fårnät och elstängsel. Ta inte i eltrådarna då kan du få obehagliga elstötar (det är inte farligt men obeahgligt). När du passerar ut eller in i området glöm inte att stänga grindarna!

Läs mer

Oringsjö-Mobodarna naturreservat

I Oringsjös naturskog verkar tiden ha stannat. Du är välkommen att vandra här och stanna över natten på Mobodarnas fäbodvall. Stugorna står öppna året om. Kallkälla och toalett finns intill vallen. Mobodarnas fäbodvall anlades förmodligen kring sekelskiftet 1800 och återfinns på kartor sen 1812. Fäbodbruket avslutades mest troligt på 1940-talet. I början av 1990-talet återuppfördes och restaurerades två stugor av de ursprungliga fyra. Passa också på att ta en titt på den mäktiga Oringsjötallen. Skogen utgörs till största delen av gran i alla åldrar upp till cirka 270 år. De enstaka tallarna är grova och närmare 300 år gamla.

Läs mer

Jättjärns naturreservat

Jättjärn är ett skogsområde som inte har påverkats så mycket av människor under senare tid. Därför finns det gott om äldre träd och döda stammar ligger på marken. Det är bra för många arter som lever på dessa, som svampar och insekter. Dessa miljöer finns inte så mycket av idag på grund av skogsbruket. Jättjärn ligger bara några kilometer från Nämforsens bronsåldersboplats och i trakterna finns många fångstgropar. Fångstgropar användes tidigt av människan för att fånga älg och ren.

Läs mer

Nipleden

Upplev Ådalens unika niplandskap längs Nipleden. Välj själv om du vill vandra hela sträckan eller bara delar av den.  I direkt anslutning till Nipleden vid Österåsens Hälsohem ligger ett friluftsområde med märkta spår på 3, 5,5 och 7 km. Lederna som underhålls av Österåsens hälsohem är vida, platta och grusade leder och därmed handikappanpassade. Här finns det något för alla.

Kontakta oss