Oringsjö naturreservat

Här trivs mossor, lavar, insekter och svampar.

Ledens namn: Odöpt vandringsled till Mobodarna, och vidare därifrån en kortare led som leder till Oringsjö runt och tillbaka till Mobodarna.

Längd: 5 km till Mobodarna. 2 km slinga leder från Mobodarna till Oringsjö och tillbaka till Mobodarna.

Tid för vandringen: ca 1 Timme

Svårighetsgrad: Lätt till Mobodarna. Måttlig till Oringsjö på grund av ledens tillstånd.

Handikapp anpassad: Nej. Man klättrar över stegar över elektriska stängsel för att ta sig fram.

Barnvänlig: Ja, speciellt till Mobodarna. Ledens tillstånd gör att det är svårare att hitta till Oringsjö.

Bra att veta: Mobodarna erbjuder två stugor för övernattning. Varje stuga innehåller två våningssängar, bord och stolar, en vedspis eller öppenspis för värme och matlagning, en kastrull en gryta och hinkar för att hämta vatten i en närbelägen bäck.

Ledens tillstånd: Dålig. Överväxt i många områden, inklusive träspånagana över myren. Många nedfallna träd gör att du måste krypa under, klättra över eller gå runt. Leden går endast att följa eftersom den är väl utmärkt med blå färg på träden En skylt har ramlat ner på slingan till Oringsjö nära västra gränsen av naturreservatet

Vägbeskrivning till ledens början:

Från Resele kör du norrut på Riks 90 mot Näsåker. Efter ca 15 km tar du höger in på Omsjövägen mot Grundtjärn. Efter ungefär 9 km vid Jansjö ser du en skylt som det står Oringsjö naturreservat och Mobodarna. Där svänger du höger. Kör ungefär 7,3 km efter denna väg. Du passerar en skylt för Nävernäsa naturreservat sedan ser du en annan skylt där det står Oringsjö naturreservat och Mobodarna. Där svänger du höger. Kör mindre än 1 km till slutet av vägen. Ledens början ligger längst upp på vändplanen. Du parkerar längst med vägen. Körtid från Resele är ca 35 minuter.

Ledbeskrivning och historisk bakgrund:

I början av leden finns två informationstavlor med kartor och information om Oringsjö och närbelägna Mo-Långsjön. Den första är endast på svenska och den andra har en del översatt till engelska.

Leden börjar uppför och går mot sydväst. En spångkonstruktion går över ett område med mycket lera och växlighet. Kort därefter kommer du fram till Mobodarna. En äng med två stugor och några mindre byggnader. Även om du ska fortsätta till Oringsjö, fortsätter du genom gärdsgården för att komma fram till stugområdet, eftersom ledens skyltar är lättare att se inifrån det stängslade området.

Information om stugorna är uppsatta i närheten av ytterdörren.

För att fortsätta till Oringsjöleden, håll vänster mot den norra delen av stängslet. Där kan du passera genom en annan grind, gå över ängen och klättra över en stege över det elektriska djurstängslet för att börja leden. Avståndet till sjön är bara något längre om du tar den högra leden. Den högra leden fortsätter genom skogen och blir mer och mer övervuxen är bärris och nedfallna träd. I tallskogen som leder till Oringsjö finns det många typer av mossor och ormbunkar samt bär och svamp. Ungefär 5 km in efter leden kommer du fram till en liten myr, vilken du lätt korsar med hjälp av spångar av trä. Leden kommer tillslut att börja gå neråt till Oringsjön och sedan svänga vänster. Leden följer strandkanten en kort sträcka för att sedan vända tillbaka mot Mobodarna, längst med den västra gränsen av naturreservatet.

En annan kort vandring går mot sydväst från Mobodarna, fortsätter mot sydvästra hörnet av naturreservatet. Den här leden är inte märkt av blå färg.

Länks:

Mer information om naturreservatet  finns här. Visste du att det är möjligt att vandra med ett färdigt picknickpaket? Här finns mer information.

Kontakta oss