Vi har faktiskt fem årstider, och låt oss börja med den som många tycker är den bästa: Vårvintern från mitten av februari fram till påsk. Då lever vi i ett fantastiskt snölandskap, gnistrande vitt, med sol från tidig morgon och långt in på kvällen. Vi kan isfiska, åka skidor på tvären och längden och bli riktigt solbrända på kuppen.
Våren är kort och intensiv. På bara några veckor slår björkarna ut och det dröjer inte länge från hägg till syrén. Tranorna rastar på åkrar och fält, flyttfågelssträcken kommer tätt och hackspettarna hörs från morgon till kväll när de bättrar på sina bon.
Med sommaren försvinner skillnaden mellan dag och natt. Allt är grönt, allt växer så det knakar. Nu är det dags att plocka blåbär, hjortron och lingon – goda år finns de i oändliga mängder i våra djupa skogar där alla får plocka hur mycket de vill.
Hösten har sina egna färger och sin egen charm. Gult, orange, rött vart man ser. En perfekt årstid för vandring, svampplockning och en lång rast framför lägerelden.
I november börjar vintern. Minusgrader. Den första snön. Ganska mörkt, nästan hela dagarna men i december kommer både ljus och glädje med våra jultraditioner. Då är det skönt att äta gott, dricka glögg eller kaffe framför julgranen.
Välkommen hit året runt!

Leave a Reply