1. Det gör gott för kroppen

Vandring är löjligt nyttigt för hälsan. Eftersom gång är både skonsamt och enkelt är det en fenomenal träning. Vandring kan resultera i en mängd med hälsofördelar, som ökad fettförbränning, mindre risk för hjärtsjukdom, diabetes och benskörhet, samt lägre blodtryck. När du dessutom vandrar i terräng ger du kroppen automatiskt ett intervallpass, du aktiverar fler muskler och får upp mer flås. När du kämpar dig uppåt i en uppförsbacke stärks både bål och underkropp på ett effektivt sätt. Använder du stavar aktiveras armmusklerna och pulsen höjs – då ökar energiförbrukningen ännu mer.

2. Att vandra motverkar stress

Vandring är meditativt. Det finns ofantliga mängder med forskning som visar att en vistelse i naturen får pulsen att gå ned och att halten av stresshormonet kortisol i blodet minskar. I en tid där stress är ett stort folkhälsoproblem, kanske behöver vi få in mer vandring i våra liv? Under en tur lämnar du kontor och vardagsstress bakom dig. Du hamnar i en vardag där skoskav och väder är ditt största huvudbry. I Japan använder man uttrycket shinrin-yoku – som kan översättas till “Skogsbad“. Det betyder att vandring i naturen ska användas för att hantera stress och uppleva med sina sinnen. Livet blir enkelt – du vandrar, lagar mat, sover. Du tar hand om dina fötter, du ser naturens mönster, du andas. Där ute på vidderna eller i skogen får tankarna plats att flyga fritt. 

3. Du är skapad för det

I forna kulturer satt en upprätt på golvet, med benen i kors eller på huk. Det är positioner som kräver styrka i ben och rygg, samt god balans. Nu sitter vi på stolar så mycket vi kan. Att sitta på en stol är ingenting som vår kropp är byggd för. Vi får ont och minskad cirkulation. Men vi lever i ett samhälle nu som är skapat för sittande, medan vi är skapade för att röra på oss. En sak som verkligen sätter stopp för det eviga sittandet – och kan ge dig nya perspektiv – är vandring. När du är ute på en vandring känner du mer än någonsin att kroppen är gjord för rörelse. Den anpassar sig snabbt till lunket och hittar en rytm. Den känner igen sig. För våra förfäder, som var jägare och samlare, var rörelse nödvändigt för att överleva. Välkommen tillbaka, rörliga kroppen!

4. Du kan få börja om på nytt

Ibland kan en behöva kliva ur sitt eget liv lite grann, för att förstå vart en är på väg. I vardagen är rutiner ofta A och O. Vi fortsätter i samma spår av bara farten, blir fästa vid våra vanor. Ibland kanske alltför fästa? En vandringstur på några timmar, eller några dagar tvingar dig att bryta vanorna. Samtidigt kan du inte låta bli att se rutinerna på håll och därmed analysera dem. Det ger dig en överblick och du får en chans att hitta tillbaka till en vardag som du aktivt väljer. 

5. Du kan träffa nya människor och känna gemenskap

I ett vindskydd eller ute på stigen kan du mycket väl hitta likasinnade, som också vill ut och andas hög, frisk luft och hitta lugn. Det är en gemenskap som förgyller. Ett samförstånd. Och gör du inte det så finns naturen där. Träden, bergen, ängarna eller havet – det är värt lite skoskav. Livet till fots ger upplevelser som du kan spara länge i minnet. Har du ingen att vandra med? Följ med Friluftsfrämjandet på en gruppvandring. Många vänskapsband har knutits på vandringsleder.

6. Du får utmana dig själv 

Du utsätter dig själv för något som inte alltid är helt bekvämt. Det kan regna, myggen flockas, det kan göra ont, ryggsäcken är kanske för tung. Men du gör det ändå. Du vågar gå utanför säkerhetszonen och växer med det. Du hittar mod inom dig och lär dig något nytt. Och med utmaningar växer vi.

7. Stjärnnätterna

Behöver knappast en förklaring.

Källa: Friluftsfrämjandet, Skribent: Emma V Larsson