Eden är klassad som riksintresse och byn har anor ända tillbaka till 1550-talet. I modern tid har det tillverkats mejeriprodukter på Edhe Gård sedan 1980-talet men då mest för husbehov.
– Min pappa började göra egen ost när jag var liten så mitt intresse för ost har funnits med sedan dess, berättar Karin Karlsson som numera driver Edhe Gård tillsammans med sin bror Gustav och hans fru Amira. – Intresset har funnits med mig sedan dess. Jag har jobbat i mejeribranschen och framför allt med ost i USA i många år men flyttade hem 2019 för att bli processledare hos Norrmejerier i Burträsk.

– Idag består sortimentet av hårdostarna Stockberget och Edhe Guld, blåmögelosten Edhe Blå, smör och färskost med och utan kryddor, berättar Amira som är utbildad inom mejeri på mathantverksskolan Eldrimner och tillägger att det finns fler varianter under utveckling.
– Kvalitet genom hela kedjan är det viktigaste för oss så vi håller produktionen småskalig och låter utvecklingen ta tid. Bra mat går inte att stressa fram!
Produkterna går dels att köpa direkt på gården eller hos Sött och Salt Cafe & Deli i Junsele och på Kvarnå Trädgård. Ett annat alternativ är att beställa via REKO lokal mat i Sollefteå på Facebook.

– Vi har satsat fullt ut på det här i ungefär ett år nu och har gott om planer för framtiden. Exempelvis kommer vi öppna en gårdsbutik till sommaren, då är alla välkomna till Eden för att uppleva Edhe Gård på plats, avslutar Karin.

Källa: Sollefteå Bladet, Skribent: Fredrik Modin